Feederové rybářské pruty a přívlačové prurty

07.12.2013 17:28

Pruty vláčecí, teleskopické, feederové, surfové… Pokud se rozhodnete začít rybařit, může vás zaskočit, kolik typů rybářských prutů na trhu existuje. Široké nabídky se ale určitě nezalekněte – naopak oceňte možnost vybrat si mezi nimi svého dokonalého pomocníka. Dávno jsou naštěstí pryč doby, kdy rybáři vyráželi k vodě s obrovskými a nekvalitními pruty. Vy si dnes můžete najít perfektní rybářský prut přímo na míru – lehký, pružný, padnoucí, kvalitní… A hlavně takový, se kterým se budete radovat z krásných úlovků.

 

Jaký rybářský prut je ale ten váš? Poradíme vám, jak se mezi tisíci výrobky zorientovat a zvolit správně.

 

Podívejme se dnes na univerzální a kompaktní teleskopické pruty a na pruty feederové, které jsou hitem posledních let.

 

Teleskopické pruty jsou oblíbené hlavně pro svou praktičnost. Umožňují, že několikametrový prut pohodlně složíte do metr dlouhého obalu, a proto se dobře transportují. Pruty vyhledávají zejména příležitostní rybáři, dlouhá řada uživatelů je také mezi začátečníky. Ti na teleskopických prutech oceňují jejich univerzálnost, díky které si mohou v začátcích rybaření „osahat“ na různých typech lovu. Výhodou pak je, že je nemusí opouštět ani v momentě, kdy se zacvičí – ze široké nabídky si jen místo univerzálního modelu vyberou teleskopický prut s vlastnostmi pro zvolený typ lovu a na větší ryby.

 

Lov na feeder (z angl. „feeder“ – krmítko) získal velkou popularitu mezi rybáři, kteří u vody nechtějí jen vysedávat a čekat, „až zabere“. Feederový způsob vyžaduje při chytání větší aktivitu, než poskytuje klasický lov „na položenou“. Feederové rybářské pruty mají proto některá specifika, která bychom měli při vybírání zohlednit. Tyto pruty jsou velmi pružné, na první pohled nás můžou až překvapit svou zdánlivou křehkostí. Nenechte se ale zmást, i když se jedná o lov s krmítkem, křehkost je opravdu jen zdánlivá a prut je velmi ohebný. Síla prutů se dělí podle gramáže na lehké (light), střední (medium) a tvrdé (heavy) a určuje tvrdost páteře. Na ni navazuje špička, která signalizuje záběr a jejíž tvrdost můžeme opět příslušně korigovat. Měli bychom ale mít na paměti, že nosnost určuje právě páteř.

 

Lehké pruty se hodí při dobrých povětrnostních podmínkách zejména do stojatých vod a na lov na krátko a je potřeba s nimi zacházet velice jemně. Střední jsou nejvhodnějšími jjsou přívlačové pruty pro začátečníky. Využijete je ve stojatých vodách dál od břehu i v proudu a ulovíte na ně také větší ryby. Tvrdé pruty na ty největší úlovky jsou velmi dobré na odhozy s krmítkem do větších vzdáleností. A doporučují se i do řek se silnějším proudem.

 

Feederové pruty měří od dvou do čtyř metrů.